torsdag 11. mars 2010

Sure oppstøt


Surt som det enn er å måtte innrømme det, så er det unektelig en fact at vi nordmenn mer og mer ser opp til, og dilter etter, det til enhver tid eksisterende trendbildet hos svenskene (og da spesielt Stockholmerne). Sist var det sorte Levis 501 drainpipes i kombinasjon med 10,000 dollars gull-Rolex, en komisk spin på finanskrisen; ”50 år self-employed rörmokare säger hej til Hr. Kokain på Köket”, som oppstod på hipsterscenen rundt Stureplan og nå har gått hardt til verks blant indierasket på Torshov.

Men det ALLER siste er enda surere. Nå har nemlig söta bror gone real sour. Nærmere bestemt sour dough. Blogger som Pain de Martin og Livet på Söder er eksempler på kulturarbeidende menn i pappaperm som vier all sin fritid til å bake surdeigsbrød – og blogge om det. Surdegskartan gir deg også en god oversikt over hvor i Europa du kan finne de beste surdeigsbrødene. WTF.

Don’t get us wrong. T&T er for å blogge om mat og kosthold, og for den saks skyld gjerne også om pappaperm. Men – da må jo innfallsvinkelen for faen være at 1)mat er for menn uten visjoner, 2) kosthold er noe man unngår og 3)pappapermens eneste virkelige gode er at man kan dumpe frøet på SATS-ordningen mens pappa trener brekningsreflekser uten håndkle i badstuen.

Og med uttalelser som ”Tog mig en urgod limpa med fikon och dinkel och ljuvlig crust” blir skjellsord fattige. Til Pain de Martin: Første ord bør leses på engelsk, spør du oss. Så fort du tar av deg sykkelhjelmen venter en spesialutsendt dose kokos fra Oslo indre øst. Tosk.

Takk til trendsporhundene Berg&Berg for tips. Check out their online shop.

26 kommentarer:

 1. HAHAHA, leve indre øst!

  SvarSlett
 2. Gi beskjed når kokosen skal kastes da, er keen på å joine.

  SvarSlett
 3. Men guuuud vilken "trist" stämning det var här då... känns lite obehagligt tycker jag. Bara för att man gillar att baka surdeg och bo på Söder behöver inte ni norskar bli avundsjuka ...

  SvarSlett
 4. Men du: Livet på Söder är ju en djupt ironisk blogg, som driver med ängsligt trendiga stockholmare. Hur är det möjligt att inte fatta det? Ens om man är norrman?

  Uppenbarligen är det fortfarande 1997 i Norge. Och kommer så att förbli.

  SvarSlett
 5. Alltså: Som föregående talar säger, Livet på Söder är inte på riktigt. Enl svenska folkbokföringen finns 1 st Mattias Nilsén i Stockholm (som faktiskt bor på Söder) men som inte är gift och inte har några barn. MEN - oavsett det, hur kan ni på allvar tro att det är en riktig blogg? Har ni läst den ens? Så mkt fisk som ni äter skulle man tro att intelligensen står på topp...?

  SvarSlett
 6. Hehehe. "Livet på söder" är en satir. Pappskallar.

  SvarSlett
 7. Robert, Anonym och Mattias.

  Har dere lest denne bloggen egentlig? Stakkarslige greier dette gutter, biter dere selv i halen med deres "haha, dere skjønner ikke-holdning" når dere ikke skjønner bæret selv.
  Tipper også at deres vansker for å forstå språket vårt (og dansk) kan være en del av problemet... Derfor: http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=no&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=www.tynnogtrendy.blogspot.com&sl=no&tl=sv

  Hvordan gikk det i OL forresten? Hahaha

  SvarSlett
 8. Kjære representanter fra söta bror: Hvis det er noe som er bakstreversk (bruk Google translate) og 1997, så er det å være ironisk i blogg.

  "Å jeg er så glad i surdeig og sykkelhjelm - not".

  SvarSlett
 9. Kära representanter från lillebror: att bakstreversk betyder bakåtsträvande är inte så svårt att räkna ut. Ni talar ju en dialekt av svenska, glöm inte det.

  1997 var det bara i Sverige man var ironisk. Ironin kom inte till Norge förrän cirka 2002. Det vet ni likaväl som jag.

  Likafullt är det helt symtomatiskt att denna bloggen inte greppade att Livet på Söder är en helt uppdiktad blogg. Spetsfundigheter, nyanser och meta-begrepp är och förblir saker som inte slår an hos ett icke-urbant vandrarfolk som norrmännen.

  SvarSlett
 10. Trendy og spetsfundig nettside du har selv forresten, www.robertsvarld.se.

  Put your money where your mouth is, Brink.

  SvarSlett
 11. Det hele minner om de evinnelige eiendomsannonsene fra Ullevål Haveby, og alle andre boliger i 4 km omkrets, som MÅ ha et jævlig bilde av Damplassen og nevne Åpent Bakeri http://www.finn.no/finn/realestate/homes/result?keyword=%22%E5pent+bakeri%22+damplassen

  Fy faen jeg hater det! Er det mulig å få tak i noen home grown jihadister som kan sprenge seg selv på Åpent bakeri på Damplassen? Jeg bare spør..

  SvarSlett
 12. Norrmän, alltid lika underhållande - vi svenskar borde verkligen rikta våra blickar väster ut. Just nu är Norge en blind fläck för alla utom ungdomarna som står ut med att jobba där ett kort tag. Någonsin funderat på varför det i princip bara är unga, outbildade svenskar som lever och arbetar i Norge? Varför de som har ett val och en bra utbildning inte kommer tillbaka?
  Det jag kan rekommendera de norrmän som på allvar är nyfikna på hur svenskarna ser dem, kika in på denna ytterst välvilliga svenska beskrivning av Norge. http://www.folkvett.se/sovjetstaten/

  Naturligtvis är Söderfamiljen påhittad och dessutom riktigt riktigt rolig om man förstår den.

  Fd Oslo-bo

  SvarSlett
 13. Men hörrni T&T - varför tar ni upp både en seriös och en ironisk blogg i samma inlägg, och dessutom generaliserar utifrån det. Vad är det ni missat då? Är det att Nilsén är fake, eller att Pain-Martin är the real deal?

  Och dissa pappaledighet och surdeg i samma inlägg??? Hett!!! :roll:

  SvarSlett
 14. Åsa - beautiful!!! Go get them! Såg nu att du loggade samtidigt som jag!
  //Epi-Cat

  SvarSlett
 15. //Epi-Cat
  Jag har från och med nu bestämt mig för att samla på bloggar av svenskar i Norge. Det finns en sådan fantastisk outforskad humor-potential i dessa happy-go-lucky på-tur-cowboys. Som de inte ser själva förstås. En sorts käck självrättfärdighet som tillämpas oavsett om om de försöker blåsa folk, dissa alla utomstående eller klappa varandra på ryggarna.
  Skriv ner era bästa norge-bloggar gott folk!

  SvarSlett
 16. Åsa, Robert og alle dere andre svensker som disser T&T: Det er en ting dere åpenbart ikke forstår. For oss er det knekkende likegyldig om disse bloggene er ekte, fake, ironi eller meta-sarkasme. Poenget er at surdeigstrenden i seg selv lever i beste velgående blant söta brors høyt elskede kjernehipstere - og dette er det selvsagt vår plikt å videreformidle til leserne våre.

  SvarSlett
 17. Nej, nej, nu har du missat poängen. I alla fall jag menar inte att dissa T&T. Jag dissar Norge. Och dess totala brist på matkultur - eller kultur i största allmänhet. Framgick inte det?
  Det är många svenskar också som missat att Söderfamiljen är ett vackert satirprojekt - det syns på kommentarsfälten. Där behöver du inte känna dig utpekad. Jag är inte alls förvånad att totalt missat poängen med gott bröd - trots att bröd är i princip det enda ni äter. Jag var tvungen att baka allt mitt bröd själv när jag bodde i Oslo.
  Tids nog kommer ni nog (när ni slutar förstöra allt bröd med brunost) att inse magin med riktigt gott bröd istället för äckliga, degiga, smaklösa "boller" med choklad (!) eller russin i. Yuck.

  SvarSlett
 18. Kjære DÅsa. Det synes overtydelig at du lar ditt nedbrutte selvbilde gå ut over et helt folk. Ok, du har bodd her over en periode, og du forakter deg selv og alt ditt virke. Men trenger du la det være grunn til å kaste vrede over oss? Vi er flotte, pene og snille. Du er bitter, hjemme på en fredag - og etter bildet ditt å dømme har du opplagt en underutviklet siamesisk tvilling stikkende ut av tinningen.
  Bodde du i Oslo for et utvekslingssemester i medisin? Vi har vært endel på fakultetet. Det er ganske døllt. Tipper du passet inn.

  SvarSlett
 19. Nej, ta det inte personligt - eller vill du att jag ska säga; "det är klart att det finns trevliga norrmän också"? Så, nu har vi det överstökat. Känns det bättre?
  Men att sitta i Norge och ironisera över hur andra tar till sig matkultur, det måste väl också du se som skrattretande? Om inte, oavsiktlig komik är ändå den bästa. Som sagt var, dagens ord är humorpotential.

  (Om du tycker att det är bittert att sitta här och skriva med mig en fredagkväll kan du ju alltid ta ut volvon på tur och bränna lite däck.
  Små siamesiska utväxter, som du såg på bilden, är bitterhetens värsta fiender, speciellt när de sover sött en fredagkväll.)

  SvarSlett
 20. sorry for hissig tilbakemelding, Åsa, litt lavt blodsukker om dagen. er rimelig sultne. uansett, vennligst slutt å lese, samt kommentere på, bloggen vår.
  hils kidsa. vi drar på stan.

  SvarSlett
 21. Wow, Åse, ble du skremt vekk? :P

  SvarSlett
 22. haha idag är första gången jag läser eller hör talas om en norsk blogg men verkar som om "trendiga" norska bloggare har superkoll på svenska bloggar. Snacka om komplex

  SvarSlett
 23. Jojojojo, ja, visst er vi komplekse mennesker - det er selve grunnlaget for vår tverrfaglige autoritet - men komplekser for naboene i øst har vi ikke.

  Denne bloggen er ikke nok et forum for den tabloide "krigen" mellom landene som blusser opp rundt Eurovision-finalene. Vi foreslår at Åsa og Jojojojo drar på design-hotell og spiser seg ihjel på uhevet surdeig, i stede for å spre storebror-galle over denne bloggen.

  SvarSlett
 24. Norge.

  Heroin, gambianska hookers och tjugo minuters macklunch vid datorn, då för att Sovjetstaten en gång försökte få folket att äta lite nyttigare och sluta dö i kärlkramp och i förtid.

  Ironin är total, precis som i fallet med Söderfamiljen.

  Kjamizaj, bitcheeeeez.

  SvarSlett
 25. Tre ord till:

  Barack Obama. Fredspris.

  SvarSlett
 26. Haha, ni Norrmän är så roliga!
  Kom tillbaka när ni förstår snälla?

  SvarSlett