fredag 5. oktober 2012

T&T Exclusive: D2 om Mathallen (not yet published)

T&T er som kjent selve definisjonen på det å være "innenfor". Generelt sett kan alt annet enn T&T defineres som "utenfor" - med et mulig unntak av denne karen:Anyways - nå har vårt altomsluttende nettverk fått kloa i en eksklusiv godbit: En ennå-ikke-publisert artikkel fra toalettlektyren D2. Tema: Grünerløkkas siste nyvinning - Mathallen.

Les og kos dere, folkens. Og ikke si noe til "opinionslederne" i Christian Krohgs gate 16.


(The following article is a faksimile fra en kommende utgave av D2)


HENDENSCHIØNS PØLSE

Hva er tre meter langt, og ser mest ut som en sprengskisse av festningtunnellen eller Marc Hûtterer sin biennalvinnende "prouloust"? Svaret er Anette Hendenschiøns pølse, som i sin fulle prakt nå opptar arkitektstudentene Mari, Joseph og Paul der de sitter ved en bardisk laget av gamle sviller fra bergensbanen, i den nyåpnede Mathallen i Oslo. 

- Vi bare elsker det, proklamerer Joseph (27) entusiastisk. Nordlendingen, som kom til Oslo for tre måneder siden for å delta på kurset 'Samisk form og håndtverk - en eksportnæring i vekst?' i regi av Oslo Arkitekthøyskole og Einar Granum Kunsthøyskole, smiler fra øre til øre. Han trodde Oslo var asfalt og finans. Nå er han kommet for å bli. Det er folk som Anette som driver meg og kunsten min, sier han. 

Anette er ikke som andre pølsemakere. Sammen med pølsemakker og ektemann, den danske møbeldesigneren og seriegründeren Povl Fugeli, valgte hun å legge karrieren som shippingmegler på hylla for permahøsten på Valdresfløya. Rosévinen er byttet ut med økologisk melk fra kuen som stod modell for Damien Hirsts The Golden Calf, og pendlerleiligheten i Singapore er revet og materialene gitt til byggingen av en ny design- og arkitekturskole i N'Djamena, Tsjads hovedstad, som del av et nordisk satsningsprosjekt for å gjøre byen til Afrikansk kulturhovedstad i 2019.

- Vi ønsket noe mer enn penger og karriere. Vi har alltid vært opptatt av økologi og helst da i samrøre med design - og med fire barn som vi ønsker skal oppleve "det riktige livet", var valget enkelt. 

- Jeg har alltid vært besatt av tubeformen sier Fugeli. Min inspirasjon har på en eller annen måte alltid kommet fra hull eller runde former, så for oss var det pølser fra dag én. Formen er estetisk tiltalende, men kontroversiell, og pølsen er på mange måter som arkitektur - du vet aldri helt hva som er på innsiden, men utsiden bør gi et sublimt hint om hva du kan forvente, sier Fugeli. 

Og hva kan en så forvente av pølsene til Fugeli og Hendenschiøn. 

- Du kan smake jordsmonnet, et svakt hint av lyng og selvfølgelig karve, sier arkitektstudent Joseph. Karven er på flere måter et kjennetegn for moderne pølser, og ekteparet drar hvert år til Bolivia for å importere bonny-karve, en spesielt økologisk karve som kun vokser i sørvestlige skråninger, og som høstes for hånd. Ekteparet drar hvert år tilbake til Bolivia for inspirasjon og for å se til sin mikrolånfinansierte adoptivbedrift de var med på å støtte for noen år siden. 

- Du kan virkelig kjenne lukten av frihet og karve her, sier Mari (23) der hun sitter på barstolen. I kollektivet mitt er vi nå om dagen mest opptatt av surdeigsbrød med karve, sort-hvitt foto, alternative konserter og selvodlede grønnsaker fra balkongen. 
Jeg er karvefrelst!

D2 vil i en serie artikkler ta for seg butikkene som åpnet i mathallen, deres økologiske historie - samt også inkludere interessante fakta rundt bakgrunnen i næringsliv eller design til innehaverne. 

- Her finnes det "mat til så mange saker" smiler D2's øko/design/mathalljournalist Miljonik Gempelo. Alle her har meninger om interiørdesign, kortreisthet og det å pusse opp et småbruk. Her er du ikke den eneste som har spist honningtørkede veps, og Mathallen vil bli en konstant kilde til inspirasjon for trendsettere som oss i D2, avslutter den Volda-utdannede journalisten. - I neste utgave skal vi ta for oss det unike designet - og det kommer en islandsk tekstilkunstner som skal si hva hun mener er best med Oslos nye livsstilstempel. Gled dere!

1 kommentar: